• 1 yıl önce
  • Hazırlayan : Yönetici

TÜFEK DİPCİK BAKIMI

Eski Tüfek Kundağı Bakım ve Onarımı

Ne kadar titiz davranılırsa davranılsın, avda kullanılan silahlar, her türlü bakımı da yapılsa eskir, yıpranır. Ömürlerini uzatmak ve her zaman işlevini yerine getirmesini istiyorsak gereken onarımlarını zamanında yaptırmalıyız.

Estetiği ve fonksiyonu açısından av silahının en önemli parçası olan kundaklar da zaman içinde çizilir, tırtıllar silinir, cilası eskir dökülür. El kundağı kurma parçaları aşınır laçka olur.

Eski tüfeklere ait kundakların bakım ve onarımına, kundak üzerinde çizik, çatlak ve diğer deformasyonların düzeltilmesiyle başlanır. Zaman içinde ahşabın genelde kuruması veya ıslanmasıyla oluşan alıştırma sorunları halledilir. Kundak yüzeyine polyester cila yerine şaftol tatbik edilir. Şaftol ağaç damarlarının daha belirgin olmasında  ve ileride olabilecek küçük çiziklerin pratik olarak giderilmesinde kolaylık sağlar. Kundak yüzeyinin dış etkenlerden korunmasında (güneş, yağmur vs.) da çok etkili bir mahlüldür.

Kundakta silinmiş aşınmış tırtıllar razelenir. El kundağında, kurma parçalarında oluşmuş uyumsuzluklar yeniden alıştırılır. Böylelikle av tüfekleri yeni bir görünüm kazanır.